Mindful eten verlaagt mogelijk kans op hart- en vaatziekten en diabetes

30-08-2017 - Birgit Post-Hoes

Eten met aandacht zorgt niet alleen voor gezonde eetkeuzes, maar verkleint mogelijk ook het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California, San Francisco.

Onderzoek

Samen met haar collega's bestudeerden Daubenmier bijna 200 volwassenen met obesitas. De helft van de deelnemers nam gedurende 5,5 maand deel aan een op mindfulnessprogramma gericht op gewichtsverlies. In vergelijking met een controlegroep vonden de onderzoekers bij de deelnemers van de mindfulnesstraining meer verbeteringen onder andere de nuchtere bloedglucose en het cholesterol, dit hangt samen met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Alle deelnemers aan het onderzoek kregen voedings- en beweeginstructies. De mindfulnesstraining bestond daarnaast uit mindfulness, meditatie en bewustzijn van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties tijdens het eten en bewegen. 18 maanden na de start van de studie hadden de deelnemers van het mindfulnessprogramma ongeveer 4,3 procent van hun lichaamsgewicht verloren. Dit was ruim 1,5 kilo meer dan de controlegroep. Dit gevonden resultaat was echter niet significant. Vervolgonderzoek met meer deelnemers moet de gevonden resultaten bevestigen.

Lees meer